top of page

Jant Hakkında

Jant Nedir?

Jant araba ve tekerlek arasında baglantı görevi görür.Jantlar ayrıca araçlara görsellik katmak için çeşitli şekillerde üretimi yapılmaktadır. Jantlar görselliğin yanında araç performansı, sürüş ekonomisini ve sürüş konforun da fayda sağlamaktadır. Hafif alaşımlı yapıda olan jantlar konusunda bilinmesi gereken en önemli şey, jantın hayati önem taşıdığıdır. Jant sağlam olmazsa sürüş güvenliğini etkiler sürüş esnasında jantta oluşabilecek herhangi bir hasar araç kullanımını tehlikeye atar. "Jant Boyama"

Sac Jant Nedir ?

Bu jant tipi, çelik saç malzemesinin iki parça olarak soğutulması ve kaynakla birleştirilmesiyle üretilmektedir. Genel olarak üretim rengi siyahtır. Görsellik olarak bu jantlara uygun jant kapakları üretilerek görsellik olarak daha iyi görünmektedir."Jant tamiri"

Alüminyum Alaşımlı Jant Nedir ?

Ülkemizde çelik jant olarak bilinmektedir. Ancak bu yanlış bir söylemdir. Jantın üretimi aşamasında farklı malzemelerin kullanılmasına bağlı olarak %90 alüminyum ve %10 silisyum alaşımından oluşmaktadır. Alaşımı oluşturmakta olan titanyum ve magnezyum gibi diğer metallerin oranı %1 seviyesinin altındadır."Jant yenileme"

Magnezyum Alaşımlı Jant Nedir ? 

Dünyadaki üretimi çok az olduğu için kullanımı çok azdır.Bunun başlıca sebebi ise maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle, genellikle Formula1’de ve egzotik olarak tanımlanan araçlarda kullanılmaktadır."Jant Hastanesi Ankara"

Kompozit Jant Nedir ? 

Son yıllarda karbon fiber ve polimer kompozitli, yapısı itibariyle dayanımı yüksek dolayısıyla da oldukça hafif jantlar fuarlarda yerini almaya başlamıştır. Maliyeti ve zor üretim koşulları sebebiyle fiyatları yüksek, üretim adetleri düşüktür.

Araç Jantı Ne Kadar Büyültülebilir ?

Araca alınacak jantın araç jant çapından en fazla 2″ büyüklüğünde olmalı yoksa aracın sürüş güvenliği, yakıt ekonomisi ve sürüş konforunu etkiler jantın kullanım süresi azalır.

Jant Genişliğini ve Çapını Büyütmenin Olumlu Etkileri Nelerdir ?

Jantların genişlik ve çaplarının büyütülmesiyle; en başta yüksek performanslı lastikler kullanmak için yol açılmış olunur. Araç virajlara girildiğinde daha az yatar, kuru ve kaygan olmayan yollarda aracın yol tutuş kabiliyeti artar ve direksiyon tepkileri daha net olarak cevaplanır.

Merkez Göbek Deliği Nedir ?

Merkez göbek deliği kavramı, oldukça basittir ancak anlatılmak istenen yazıya dökülmek istenince olduğundan daha karmaşık ve uzun izlenimi verebilir. Aracınızın jant göbeğini, tamircinize sorarak en doğru ve en kısa yoldan bilgiyi edinmiş olursunuz. Tarım makineleri ve ticari araçlar başta olmak üzere otomotiv sektöründe farklı jant göbekleri kullanılmaktadır.

İki farklı tipte aks yani jant tasarımı vardır.

 

Bunlar; Göbek Merkezli (Hub Centric) ve Bağlantı Merkezli (Lug Centric)dir. Göbek merkezli olan jant göbek delikleri, tüm binek otomobillerde kullanılmakta olan ve en yaygın kullanıma sahip göbek merkezi tipidir. Jant göbek merkezleri, purye sonrasında jant göbek deliğini karşılamakta olan çıkıntı ile birlikte aynı hizaya getirilirler ve jant ile bağlanırlar.

Jantın daha ağır olması sebebiyle, otomobilin ağırlıkları bilhassa bijonlara binmektedir. Normal olarak jant göbek deliği kısmı, araç göbek deliğinden yani spigot ismi verilen kısımdan daha büyüktür. Ayrıca plastik bilezikler vasıtasıyla jant araca takılır. Belirtilen bu plastik ring ismi verilen parçaların, hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.  Hatta balataların kontrolü esnasında faydaları bile dokunmaktadır. Jantın ve aracın uyumlu olmasında önemli olan bijon ve somun parçalarının otomobile sağlam şekilde bağlanmalarıdır.

(Lug Centric) yani Bağlantı merkezli olan jant tasarımları, otomobil aks/puryesinde herhangi bir çıkıntı olmaması sebebiyle; bijonlar ya da somunlar aracılığıyla bağlantı gerçekleştirilebilmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi bijonların ve somunların sağlam bir şekilde bağlanması çok önemlidir.

bottom of page